Všetci už určite dobré poznáme kryptomenu Dogecoin, jedinečná minca s tvárou psa plemena Shiba Inu. Táto minca je veľmi známa aj kvôli propagácii zo strany Elona Muska, je zjavné že Dogecoin je Muskovým favoritom, čo sa kryptomien týka. V tomto príspevku chcem ale hovoriť o D.O.G.E. skratke ktorá "nenápadne" skrýva celý názov Department Of Government Efficiency čo v preklade znamená Úrad Efektívnosti Verejnej Správy. Tento príbeh vznikol spoločne s Elonovou podporou Donalda Trumpa počas Amerických prezidentských volieb, kedy Elon Musk vyhlásil, že zefektívni míňanie USA a tým prispeje k spomaleniu rastu ich obrovského dlhu. Práve tento ambiciózny ciel chce dosiahnuť prostredníctvom zriadenia špecifického úradu, a tým je úrad D.O.G.E.. Musk veľmi dobre vymyslel tento názov tak aby bol čo najviac kontroverzný.
Elon Musk dal jasne najavo, že to myslí vážne. To stačilo na to aby sa spojilo pár šikovných ľudí a vytvorili kryptomenu s názvom D.O.G.E.. Ošiaľ okolo tohto naratívu sa znásobil v momente keď Elon pridal príspevok na svoju sociálnu sieť X, kde naznačil, kto bude hlavou tohto úradu. Cena kryptomeny vtedy zaznamenala svoje lokálne maximum a získala si záujem veľkého množstva investorov.
To čo sa zdalo ako živná pôda pre pár špekulantov sa teraz zdalo byť dobrou investíciou. Na "serióznosti" projektu začali pridávať aj malé kryptozmenárne a market makeri, ktorý sa začali postupne do trhu pridávať, s tým, že si museli svoje mince pre zalistovanie nakupovať sami. Tieto skutočnosti spôsobili postupný nárast ceny až na jej maximá niekde okolo 0.5$. S bezkonkurenčným počtom držiteľov 27,101 má tento projekt solídnu základňu a v celku dobru distribúciu. Je potrebné dodať, že počet držiteľov má stále rastúci trend, čo je pre budúcu cenu projektu veľmi dobrý signál.
Kontrakt adresana ETH: 0x1121acc14c63f3c872bfca497d10926a6098aac5
Čo sa komunity týka, D.O.G.E. má vytvorenú prirodzenú "auru" okolo svojho príbehu. Tím a dokonca ani prvý držitelia nemuseli pre propagáciu doslova ani pohnúť prstom, prvý držitelia prichádzali sami. Je pravda, že zo začiatku boli ľudia skeptický a veľa z nich dlho nevydržalo a s prvými ziskami odchádzali, ale postupne sa "core" ( základ ) komunity vyformoval. Hlavnou ikonou projektu je chlapík s prezývkou Bonk guy alebo theunipcs, ktorý sa preslávil tým, že zarobil milióny držaním kryptomeny Bonk. Teraz sa ukázal ako skvelý idol pre všetkých ktorý strácajú vieru keď držia svoje D.O.G.E. mince, keďže verejne prehlasuje, že iba nakupuje a nechystá sa tie svoje v blízkej dobe predať. Pravosť jeho tvrdení je možné si overiť aj onchain, kde môžete jeho pozíciu vidieť na ehterscane pod peňaženkou theunipcs.eth, $0.12 | Department Of Government Efficiency (DOGE) Token Tracker | Etherscan. Nečudoval by som sa ak by mal nakúpené aj pod inou peňaženkou na trading a podobné záležitosti ako napríklad pákové obchodovanie na menších burzách, keďže s tak veľkou alokáciou vie hýbať s cenou. Ale to sú len moje osobné konšpiračné teórie. Pointou je dobrá, presvedčená komunita a silný príbeh okolo tejto kryptomeny. O free marketing je v tomto prípade rovnako ako pri $SBR postarané.
Tak ako pri $SBR aj tu sa čaká na zasadnutie Donalda Trumpa na "trón", keďže bez jeho pomoci úrad D.O.G.E. nevznikne. Všetci maju klasicky veľké očakávania a tie sa krásne zapisujú do ceny na grafe. Aj keď má táto kryptomena reálnejšie výhľady na naplnenie cieľa, ktorým je vznik úradu, aj tu je riziko sell the news eventu a ovládanie ceny vyjadreniami Muska alebo Trumpa. Už teraz rast ceny ovplyvnilo spustenie X účtu s rovnomenným názvom D.O.G.E. Department of Government Efficiency (@DOGE) / X, kde sa snaží Elon a jeho tím už teraz poukazovať na nedostatky v plytvaní štátu a podkopávať tak aktuálne vedenie. Toto všetko napomáha k získavaniu pozornosti pre Elona, Trumpa a taktiež samozrejme pre D.O.G.E..
Očakávania na rast ceny sú samozrejme obrovské, prvá vysnívaná zastávka pre špekulantov, traderov a investorov je 1 Miliarda amerických dolárov v Mcap projektu. Miliarda nieje tak ďaleko od historických maxím ale tým to nekončí, viacerí očakávajú 10-25 Miliárd, keďže miliardu skoro dosiahli a to úrad ešte ani neexistuje. Ale tak to niekedy býva, očakávania bývajú väčšie ako realita, a taktiež bývajú vopred zohľadnené v cene.
Podľa môjho názoru je povestná 1 Miliarda možná, dovolím si povedať že s prehľadom. Ale ja by som v takom prípade určite vybral vklad, plus nejaký násobok a zvyšok by som nechal podľa aktuálneho diania a pocitu ktorého by som mal z komunity. Môj názor na komunitu ovplyvňuje mnoho faktorov, ako sú influenceri zapojený v chate, aktivita admínov, celkove zapojenie komunity a taktiež nálada v komunite, zapojenie do radingu postov na Xku, odpovede od mien ako sú Elon a podobných zapojených do projektu, reakcie médií, pribúdanie búrz a ďalšie.
Je potrebné dodať, že u $D.O.G.E. aj $SBR sú podobný ak nie tí istí market makeri, keďže pohyb ceny, botov a nákupy spolu s predajmi sú veľmi podobné pri oboch projektoch. Preto vidím potenciál pri oboch z nich. Urobte si svoj pohľad na vec, toto je iba môj názor.
PS: toto nieje finančná rada.
Dajte mi vedieť aký máte na to názor?