Aj keď som nad memecoinami už chcel zlomiť palicu, nakoniec prišlo ďalšie svetielko nádeje.
Od posledného článku, ktorý som napísal ešte v Decembri minulého roku sa veľa udialo. TRUMP je už oficiálnym prezidentom USA, DOGE je už tiež oficiálnym úradom v USA na čele s Elonom Muskom a SEC už nelový kryptofirmy ako za vlády Garyho Genslera, áno aj ten je už minulosťou.
Pred inauguráciou Donalda Trumpa bolo cítiť optimizmus ktorý bol až nezdravo všadeprítomný. Táto eufória sa budovala minimálne pol roka pred inauguráciou prezidenta USA. Dnes už ale vieme že to bola iba veľmi dobre urobená kampaň Donalda Trumpa pred voľbami.
Od decembra k dnešnému dňu sa toho dosť zmenilo, ale vyzerá to tak, že v dnešných dňoch sa dá ešte stále čerpať z fundamentu predvolebných sľubov prezidenta. Strategická Bitcoinová Rezerva je výraz ktorý sa skloňuje už azda v celých spojených štátoch a bol vkládaný do úst prezidenta pravidelne s cieľom vyprovokovať ho k nejakej akcii v prospech komunity, ktorá sa už nevedela dočkať kedy to vlastnými slovami povie pred miliónmi ľudí. Dnes už vieme, najmä tí, ktorí sme si vypočuli celú inauguráciu, že Trump sa počas inaugurácie nezmienil o kryptomenách ani slovkom. Avšak deň pred inauguráciou sa objavil na jeho X účte oficiálny tweet, že vytvoril "jedinečný" meme coin s názvom TRUMP a rovnomenným tickerom TRUMP. Tento fakt vysál z trhu altcoinov za dva dni všetku likviditu, a prebral na seba pozornosť. Mne sa podarilo do TRUMP naskočiť pri cene 8 $Táto cena sa mi už zdála prepálená tak som sa rozhodol predať na 12 dolároch. Dnes je to už história a vieme, že TRUMP vyletel do výšky približne 70$.$
To, že sa Trump na inaugurácii nezmienil o Bitcoine ani o strategickej rezerve dosť zarazilo všetkých na trhu, to poriadne zasiahlo kryptomeny ako $SBR a $DOGE, aj keď Trump povedal, že vytvorí DOGE, myslím, že všetci boli zarazený tým, že nespomenul hlavnú kryptomenu ani altcoiny takže trh na tieto informácie veľmi nereagoval.
Vznik tokenu $TRUMP spôsobil ošiaľ na SOLANE, pretože práve tento blockchain si Trump zvolil pre jeho vytvorenie. To spôsobilo okamžitý odliv investorov z kryptomien napríklad na ETH. $SBR na ethereu bol hneď od začiatku silnejší ako na Solane, avšak to, že TRUMP existuje iba na Solane presvedčilo drtivú väčšinu prejsť na SBR na Solane. To som stihol urobiť včas a dokázal som na tom profitovať. Avšak tento ošiaľ v priebehu niekoľkých hodín opadol a ľudia začali vyberať zisky. Zmena nastala keď Trump predal časť svojho podielu $TRUMP a previedol ho na ETH. Vtedy začal token $SBR na ethereu znova posilovať a znova som presunul prostriedky na ETH. Takto sa dalo pekne zarobiť na manipulácii trhu, ktorú spôsobil Trump alebo skôr jeho synovia ktorý údajne spravujú jeho peňaženky.
Po tomto incidente sa eufória na trhu trocha rozplynula a prišla realita, memecoiny ochladli a bolo potrebné hľadať nové trendy. Bitcoin sa ukazal ako vhodné útočisko, teda aspoň na pár dní kým nezačal korelovať s akciovým trhom. Ešte pár dní dozadu ľudia verili, že sa znova pozrieme na ceny pod 70k a dnes sme už znova nad cenou 90k$. Tento pohyb ceny spôsobil znova ako inak sám Trump, ktorý nalial novú nádej sklamaným kryptonadšencom keď oznámil zasadnutie týkajúce sa kryptomien, ktoré sa bude konať v piatok 7. Marca, na ktorom nebudú chýbať ani Elon Musk či Michael Saylor. Navyše štáty v USA sa ďalej pridávajú k počinom senátorky Lummisovej, ktorá sa snaží pretlačiť Strategickú Bitcoinovú Rezervu za každú cenu.
Zdalo by sa že fundament pre ďalšiu meme sezónu je jasný, Strategická Bitcoinová Rezerva. Avšak, Trump znova zamával s investormi, keď uverejnil príspevok na svojej sociálnej sieti TRUTH a prezdieľal ho aj na svojom oficíalnom profile na X. V príspevku stálo, že USA vytvoria kryptomenovú rezervu , ktorá bude prekvapivo zahŕňať XRP, SOL a ADA. To zaskočilo úplne všetkých pretože, nespomenul Bitcoin. Ten pridal až neskôr ale tento fakt všetkých zmiatol.Opäť je teda v hre SBR ale už nemá takú fundamentálnu silu ako keď existovala iba predstava o SBR s ktorou prišla senátorka Lummisová. Teraz je na stole Kryptomenová Rezerva o ktorej osude si nikto netrúfne ani tipnúť, keďže Trump informácie podáva iba čiastočne a postupne, a stále prekvapuje. Tieto události spôsobili rozvírenie vôd vo svete meme degenov, ktorý väčšinou stavovali na isté karty. Teraz je kariet ale mnoho a ani jedna z nich nieje dosť trvácna alebo dosť silná aby zasiahla povedomie a presvedčila investorov investovať do meme projektov ako Crypto reserve, Strategic bitcoin reserve, Working Group, DOGE a podobne, pretože zo zdanlivo jednoznačnej stávky sa stala nepredvídateľná spúšť. Likvidita bola vytiahnutá a rozložená naprieč aktívami celým kryptosektorom.
My sa ale môžeme tešiť na to čo nám Trump prinesie v nasledujúcich dňoch keďže znova zameral svoju pozornosť aj na kryptomeny. Kryptomenám síce nevenuje takú pozornosť ako geopolitike, a zdálo by sa, že kryptomeny majú menšiu dôležitosť v jeho zozname priorít, ale adopcia kryptomien už ukázala, že majú vo svete svoje opodstatnené miesto. A keďže teraz to vyzerá akoby svet znova riešil všetko iné len nie digitálne aktíva, Trump zahmlieva a priamo či nepriamo robí chaos naprieč celým sektorom, východ rieši mier na Ukraine, môže ísť o skvelú príležitosť na investíciu alebo DCA pozície.